freeos

Ücretsiz İşletim Sistemleri

Windows alternatifi ücretsiz işletim sistemleri nelerdir? Ücretsiz işletim sistemlerinin özellikleri nelerdir? Düzenli olarak güncelleyeceğimiz bu listemizde tamamen ücretsiz olan işletim sistemlerini görebilirsiniz.

Linux Dağıtımları

linux

Piyasada kısaca Linux diye bilien aslında asıl adı Linux/GNU olan açık kaynak kodlu, özgür bir işletim sistemidir. Aslında Linux/GNU bir çekirdek(kernel) olup pek çok kişi ve kurum bu çekirdeği kullanarak farklı Linux/GNU dağıtımları çıkarmaktadır.

Linux dağıtımlarını görmek için tıklayın..


FreeDOS

freedos

FreeDOS, Microsoft'un 1999'da MS-DOS'u geliştirmeyi durdurması üzerine serbest DOS'u yaşatmak için doğmuş GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında açık kaynaklı gelişmiş bir DOS tabanlı işletim sistemidir. Amacı DOS ile %100 uyumlu olmaktır ve bu hedefe neredeyse tümüyle ulaşılmıştır. Bu işletim sistemi ile yine açık kaynaklı Arachne web tarayıcısını kullanarak, çok eski bilgisayarlar ile internete bağlanmak mümkündür.

Devamını oku..


FreeBSD

freebsd

FreeBSD UNIX türevi açık kaynak kodlu ücretsiz bir işletim sistemidir. FreeBSD Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde geliştirilmiş olan BSD'yi temel almıştır. FreeBSD birçok kişi tarafından geliştirilmekte ve devam ettirilmektedir.

Devamını oku..


OpenBSD

openbsd

OpenBSD, BSD (Berkeley Software Distribution) Berkeley Yazılım Dağıtımına dayalı ücretsiz ve özgür Unix benzeri bir işletim sistemidir. Theo de Raadt tarafından 1995 yılında NetBSD işletim sistemi projesinden çatallanarak oluşturulmuştur. De Raadt'a göre OpenBSD güvenlik önlemleri geliştirmek için bir araştırma işletim sistemidir.

Devamını oku..


NomadBSD

nomadbsd

NomadBSD, FreeBSD'den türetilmiş BSD tabanlı bir işletim sistemidir. NomadBSD USB'den çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Otomatik donanım algılama ve bir başlangıç ​​yapılandırma aracı ile birlikte gelir. NomadBSD veri kurtarma, eğitim amaçlı veya FreeBSD'nin donanım uyumluluğunu test etmek için de kullanılabilir.

Devamını oku..


NetBSD

netbsd

NetBSD, diğer FreeBSD ve Open BSD BSD türevi işletim sistemleri gibi UNIX tabanlıdır. Diğer BSD türevlerine göre daha az bilinmektedir. Türkçe dil desteği yoktur.

Devamını oku..


ReactOS

reactos

ReactOS Windows benzeri bir işletim sistemidir. Windows ile çalışan uygulamaları çalıştırabilmeyi amaçlayarak oluşturulmuştur. ReactOS, tersine mühendislik yöntemiyle Windows NT esas alınarak tasarlanmıştır.

Devamını oku..


MenuetOS

menuetos

MenuetOS assembly dilinde yazılmış çok küçük boyutlu bir işletim sistemidir. Daha çok assembly dilinde yazılım geliştiren programcıların ihtitaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır. Ancak çok küçük boyutları sayesinde bir cd, ya da USB bellek ile araştırma ve veri kurtarma işleri için kullanılabilir.MenuetOS'un 64bit ve 32bit versiyonları vardır.

Devamını oku..


Haiku OS

haiku

Haiku OS (işletim sistemi) Unix veya GNU/Linux tabanlı olmayan hatta POSIX standartları ile de çoğu yerde uyuşmayan açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. 90’lı yıllarda kullanılan kapalı kaynak kodlu BeOS işletim sisteminin yeniden yazılmış açık kaynak kodlu versiyonu olan OpenBeOS projesinin devamı olarak hayatını sürdürüyor. Kar amacı gütmeyen Haiku Inc. tarafından geliştirilip desteklenen Haiku OS, Haiku Topluluğundan da destek görüyor.

Devamını oku..


MorphOS

morphos

MorphOS, AmigaOS benzeri bir bilgisayar işletim sistemidir. MorphOS, 80'li / 90'lı yıllarındaki ev bilgisayarına dayanan ve PowerPC ve benzeri cihazlar için kullanılabilen Amiga benzeri bir işletim sistemidir. PowerPC işlemciye sahip eski Mac'ler MorphOS'u çalıştırabilir.

Devamını oku..


AROS

AROS

AROS, bilgisayarlar için yapılmış Amiga işletim sistemi mimarisini temel alan bir işletim sistemidir. GNU/GPL Lisansına sahiptir. Boyut açısından çok küçüktür. Disket sürücünüzden bile çalışan sürümü bulunmaktadır. AROS kelimesinin açılımı Amiga Research Operating System'dir.

Devamını oku..

 

 

stormgain reklam